De beeldhouwer in Mas

Vaak waren we op de scooters de toko van de beeldhouwer voorbij gereden. Het zag er dan ook niet heel uitnodigend uit: een soort etalage achter een gammel hek. Omdat we besloten hadden een mooi houten beeld als aandenken mee te nemen naar Nederland, stapten we toch een keertje de winkel binnen.

De oude man heette ons welkom en het ijs was direct gebroken: wát een vriendelijkheid straalde er van de man af. De oude man van 84 jaar was al z’n hele leven lang beeldhouwer geweest en had zijn beide zoons het vak geleerd. Af en toe kocht iemand een beeld bij hen, maar dat bracht te weinig op. De beide zoons verdienen nu voornamelijk de kost als taxichauffeur/gids.

Blij en vereerd waren zij dat een stel belandas (Hollanders) een beeld bij hen wilden kopen. Uiteindelijk stapten we met een beeld van Boeddha én een beeld van Ganesha de deur uit.

Twee dagen later hadden wij besloten om méér beelden bij deze sympathieke mensen te kopen. Dat paste helemaal in onze missie om terug te geven aan Bali en om eerlijke, originele producten te kopen. En niet bij een grote galerie, maar direct bij een hardwerkende familie die het geld goed kon gebruiken. Bali had ons immers ook zoveel gegeven. De beelden van deze familie zijn nu te koop bij touch of Bali.

Nog meer inspiratie opdoen?